top of page

WINKLER GÁBOR

Winkler Gábor 1941. május 16-án született Szombathelyen. 1964-ben diplomázott a mai Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán. Ezután néhány évig kivitelezésben dolgozott, közben már egyetemi előadásokat is tartott. Ebben az időszakban készítette el első publikációit, melyeket később tudományos könyvek, könyvfejezetek sora és több, mint 200 cikk követett. Központi témájuk a történeti városok megismerése és védelme volt.

Gyakorló építész-tervezőként pályája során közel 300 épületet tervezett, ezek kétharmada épült meg. Számos műemlék helyreállítása fűződik a nevéhez, pl. a győri Esterházy palota, a Magyar Ispita, a csornai premontrei prépostság. Ő készítette Pápa műemléki belvárosának 1975-ös rehabilitációs tervét. 1991-től a város főépítésze, majd építészeti tanácsadója volt. 1981-ben kapta meg a pápai városrendezésért az Ybl Miklós-díjat, amivel korábban szintén építész édesapját, Winkler Oszkárt is kitüntették.

Munkásságát számos más díjjal is elismerték többek közt a Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége által odaítélt Akadémia díjjal; településvédelmi munkájáért Kós Károly díjjal; műemlékvédelmi tevékenységéért Forster Gyula díjjal; és a Magyar Köztársaság Érdemrend Tisztikeresztjével szintén jutalmazták.

Winkler Gábor nemzetközi szinten is tett a műemlékek védelméért. A műemlékvédelemmel, vidék- és várostervezéssel foglalkozó Europa Nostra tanácstagja volt. Javaslatára 27 hazai helyreállítás részesült Europa Nostra díjban. Az UNESCO műemlékvédelmi világszervezetének, az ICOMOS-nak tiszteletbeli tagja, és a Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke volt. Részt vett a történeti városok nemzetközi kartájának, az úgynevezett Washingtoni Karta összeállításában.


A Magyar Tudományos Akadémia Építészettörténeti és Elméleti Bizottságának tagja, 2000 és 2002 között elnöke volt.

1990-ben lett az akkori Széchenyi István Főiskola tanára Győrben, ahol építészettörténet és műemlékvédelem tárgyakat tartott. Emellett Budapesten és Sopronban is tanította az építészhallgatókat. Oktatott Pozsonyban, Kolozsváron, Csíkszeredán. Több nemzetközi előadáson is részt vett vendégelőadóként, többek közt Párizsban, Kubában, Izraelben, Washingtonban, Ausztriában és Srí Lankán.

Egy olyan szemlélet továbbadása volt a célja, miszerint a legtöbb építészeti feladat valamilyen történeti épülethez vagy meglévő épülethez kapcsolódik, ezért a történeti értékeknek nem szabad elveszniük. Hallgatói számára rendszeresen szervezett kirándulásokat, városi sétákat, hogy minél több épületélménnyel gazdagodjanak. Úgy gondolta, hogy a jókedvű, játszani tudó építész tud igazán jó épületeket tervezni.

2015. május 19-én hunyt el. Dr. Winkler Gábor nevének felvételét a 2016. március 9-i közgyűlésen a közösség tagjai egyhangúan megszavazták, ezzel fejezve ki tiszteletünket egyetemünk volt professzora előtt. Egyúttal vállaljuk, hogy szellemi és tárgyi hagyatékát megőrizzük és gondozzuk, kezeljük és működtetjük a Winkler Gábor Archívumot együttműködve az Építész-, Építő- és Közlekedésmérnöki Karral.

bottom of page